Psychotrauma komt veel voor en kan leiden tot uiteenlopende psychische problemen, zoals posttraumatische stressstoornis en depressie. Deze problemen gaan meestal samen met lichamelijke klachten zoals prikkelbaarheid, pijn en energieverlies die leiden tot verlies van kwaliteit van leven en gevolgschade zoals sociale isolatie. Het is daarom opmerkelijk dat een bewezen effectieve therapie voor dergelijke problemen; psychomotorische therapie (PMT) ondanks de effectiviteit, kostenefficiëntie en minimale bijwerkingen vaak niet of pas laat in het behandeltraject aangeboden wordt.
Dit project is gericht op het vroegtijdig toepassen van PMT. Deze therapievorm is gebaseerd op het idee dat geest en lichaam met elkaar verbonden zijn en dat veranderingen in het lichaam effect kunnen hebben op de geest, en omgekeerd. Door een laagdrempelig, groepsgewijs aanbod, vroeg in het traject van behandeling kan eerder verlichting van de klachten worden geboden en verdere behandeling worden ondersteund. Om dit te realiseren zal samen met ervaringsdeskundigen en behandelaren vanuit verschillende disciplines een aanpak gemaakt worden van deze ‘herstel in beweging’ groepen met het doel deelname voor de meest geschikte hulpvragers toegankelijk te maken.
Via actieonderzoek in samenwerking met GGZ-instellingen, hogescholen en het UMC Utrecht zullen de groepen worden uitgerold. Het actieonderzoek zal vier stappen doorlopen: 1- het harmoniseren van het PMT-aanbod, 2- het ontwikkelen van een eenvoudige indicatiestelling met optimale regie voor de deelnemers, 3- een actie- en observatiefase waarin twee verbeteringscycli met kwantitatieve en kwalitatieve evaluatie van de groepen samen met ervaringsdeskundigen worden uitgevoerd, 4- het landelijk beschikbaar maken van draaiboeken en instructiefilmpjes voor de verdere implementatie van deze groepen.