Alle Onderzoeken & Publicaties van van Wijngaarden-Cremers, Patricia

Onderzoek

Verslaving bij volwassenen met een autisme spectrum stoornis (ASS) komt bij 30% van de mensen met ASS voor, maar kennis over de comorbiditeit en de beschikbaarheid van behandelmogelijkheden zijn beperkt. Het Centrum Ontwikkelingsstoornissen heeft op grond van zijn onderzoek en klinische ervaring een specifieke behandeling ontwikkeld die in de klinieken voor volwassenen met ASS wordt aangeboden. De basis van de behandeling is begrip van de functie van de verslaving tegen het licht van de autismespectrumstoornis. De inhoud van de behandeling sluit aan bij kernaspecten van ASS.


Aanleiding: Binnen de groep volwassen vrouwen met verslaving valt op dat ontwikkelingsstoornissen (ADHD, ASS) laat gediagnosticeerd worden. Meestal waren andere klachten (depressie, angst en andere vormen van comorbiditeit, bijvoorbeeld borderlinepersoonlijkheidsstoornissen) vaak in relatie tot negatieve life events reden voor consultatie algemene psychiatrie.


Publicatie

Van Wijngaarden, P.J.M. & van der Gaag, R.J. (2015). European Psychiatry,30:259. DOI:10.1016/S0924-9338(15)30213-3


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M., van Deurzen, P.A., Oosterling, I.J., Groen, W.B., Langen, M., Lagro-Janssen A.L., & van der Gaag, R.J. (in press). Tijdschrift voor Psychiatrie.


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M., van Eeten, E., Groen, W.B., van Deurzen, P.A., Oosterling, I.J., van der Gaag, R.J. (2014). Poster presented at the European Congress of Psychiatry (EPA), Munchen, Germany.


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M., van Eeten, E., Groen, W.B., van Deurzen, P.A., Oosterling I.J., & van der Gaag R.J. (2014).  Journal of Autism and Developmental Disorders, 44 (3), 627-635.


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M., & van der Gaag, R.J. (2013). Poster gepresenteerd op het Congres van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie, Maastricht, Nederland.


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M. & van der Gaag, R.J. (2013). In B.C.J.M. Fauser, A.L.M. Lagro-Janssen, A.M.E. Bos, (Eds.) Handboek vrouwspecifieke geneeskunde. Houten: Prelum.


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M. & van der Gaag, R.J. (2013).  In G. Dom, A. Dijkhuizen, B. van der Hoorn, H. Kroon, C. Muusse, S. van Rooijen, R. Schoevers, A. van Wamel (Eds.) Handboek dubbele diagnose (pp. 315-328). Utrecht: De Tijdstroom.


Van Wijngaarden-Cremers, P.J.M. (2013).  In C. Schuurman, E. Blijd-Hoogewys, P. Gevers (Eds). Behandeling van volwassenen met een autismespectrumstoornis (pp.  263-270). Amsterdam: Hogrefe Uitgevers.


Pagina's