Seegers, Linda

Verandering in beeld (fase 2)

Transfore biedt zorg aan forensische psychiatrische patiënten. Deze patiënten hebben uiteenlopende problematieken en achtergronden en kunnen zich dwars door de behandelketen bewegen. Tevens is deze doelgroep continue aan (maatschappelijke) veranderingen onderhevig. Het leveren van effectieve en efficiënte behandeltrajecten is dan ook geen sinecure. Want hoe weet je of je de juiste behandeling biedt aan de juiste patiënt op het juiste moment? Dit vraagt om monitoring van de instromende patiëntengroep, de behandeltrajecten die zij volgen en inzicht in de effectiviteit hiervan.
Binnen dit onderzoek wordt dit in verschillende fases in kaart gebracht. Er wordt gekeken naar welke tendensen er zijn en of hier duiding aan gegeven kan worden. Deze informatie kan gebruikt worden om van te leren en te gebruiken ter verbetering van de behandeltrajecten, alsook het anticiperen op veranderingen die je als organisatie moet doorvoeren. Er wordt onderzocht hoe de forensisch psychiatrische populatie zich kenmerkt binnen Transfore, welke behandeltrajecten zij doorlopen en wat het effect ervan is. Alsook wat de kenmerken zijn van de patiënt en hoe deze samenhangen met effectieve trajecten.
Om hier antwoord op te krijgen wordt retro- en prospectief dossieronderzoek uitgevoerd. Er wordt gebruik gemaakt van data over de instroomcohorten vanaf 2015 binnen de ambulante en klinische zorg van Transfore. De looptijd van het onderzoek is 5 jaar en maakt onderdeel uit van de continue doelstelling om effectieve en efficiënte patiëntenzorg te bieden.

Patiënten doorlopen trajecten (fase 1)

Transfore wil een optimale zorg- en behandelketen bieden aan forensische psychiatrische patiënten. Dergelijke patiënttrajecten effectief en efficiënt laten verlopen is echter geen sinecure: het vraagt om nauwkeurige afstemming en samenwerking tussen de verschillende organisatieonderdelen en met ketenpartners. Tevens vraagt het om inzicht in de keten: hoe patiënten zich hierbinnen bewegen, alsook zicht op hoe het de patiënt na het traject vergaat. Daarnaast is het belangrijk om te weten of het zorgtraject het beoogde effect heeft gehad.

Als eerste stap in het verkrijgen van zicht op (het effect van de) trajecten, wil Transfore de zorg- en behandelketens in beeld brengen.

Het doel is om middels retrospectief dossieronderzoek zicht te krijgen op hoe de patiënten zich bewegen binnen de behandel- en zorgketens van Transfore, alsook op de patiënten die terug in zorg komen. Hierbij wordt onderzocht of er patiënt- of zorgkenmerken samenhangen met de duur en intensiteit van zorg, soort traject en met het risiconiveau. Voor het onderzoek wordt gebruik gemaakt van data over de instroomcohorten van 2015 tot en met 2022 binnen de ambulante en klinische zorg van Transfore.

Voor dit onderzoek maken gebruik van (elektronisch) beschikbare data die geanonimiseerd zijn alvorens deze aan de onderzoekers worden gegeven voor analyse.