van Wakeren, Elke

Leefstijl en Psychiatrie in Harmonie?

Leefstijl is een maatschappelijk onderwerp dat meer behelst dan alleen goede voeding, slapen, sporten/bewegen, middelengebruik en gebruik van social media en gamen. Leefstijl bevat ook gezonde sociale contacten (fysiek en online), het maken van verantwoorde keuzes en beslissingen en het deelnemen aan activiteiten in de maatschappij. Een gezonde leefstijl draagt bij aan de kwaliteit van leven, preventie van somatische klachten en voorkomen van psychische problemen of verbetering van het geestelijk welbevinden.

Binnen de Dimence groep, waar Jeugd ggz onderdeel van uitmaakt, wordt vanuit transdiagnostisch perspectief ingezet op een mentaal veerkrachtige wereld. In het visiedocument “Samen veerkrachtig, strategische koers Dimence 2021 – 2025” wordt dit geconcretiseerd door onder meer het project GEM (Ecosysteem Mentale Gezondheid) waar de Dimence groep een belangrijke stakeholder van is. Aandacht voor het bevorderen van een gezonde leefstijl is hierbij een omvangrijke component die ook op teamniveau in projecten geïmplementeerd wordt.

Hoewel er evidentie is voor de positieve effecten van het inzetten van leefstijlinterventies gedurende de behandeling van psychiatrische stoornissen bij adolescenten is er weinig bekend of er een verband is en zo ja, in welke mate tussen leefstijl en de aard van de psychische klachten waarmee adolescenten aangemeld worden bij de Jeugd ggz.

Door middel van een correlationeel onderzoek  wordt onderzocht of er een verband is tussen leefstijl en de aard van psychische klachten bij adolescenten (13 tot 18 jaar) die aangemeld worden bij Jeugd ggz Dimence Groep en welke aspecten van leefstijl dragen significant bij aan de voorspelling van de aard van psychische klachten.