NOCDA studie. Design en rationale voor een longitudinale naturalistische studie naar het beloop van OCS en klinische kenmerken van de onderzoeksgroep bij aanvang

Abstract:

De obsessieve compulsieve stoornis (OCS) of dwangstoornis komt bij ongeveer 2% van de bevolking voor en kent bij ongeveer de helft van de patienten een chronisch beloop, ondanks de ontwikkeling en implementatie van effectief bevonden behandelingen. Dit betekent dat meer dan 150.000 Nederlanders langdurig ernstige hinder ondervinden van hun dwangklachten. Tot nu toe is onbekend wat de oorzaken zijn van het uitblijven van herstel bij zo’n groot aantal mensen. De NOCDA studie is wereldwijd een van de eerste initiatieven waarin een groot aantal (N=419) patienten met OCS gedurende een aantal jaren gevolgd worden in een prospectieve multicenter studie, om zo de biologische, psychologische en sociale determinanten van een chronisch beloop te kunnen vaststellen.

Doelen van de studie zijn:

1. Beschrijving van het beloop op lange termijn, de ontwikkeling van comorbiditeit, de ontwikkeling van chroniciteit en de sociale, beroepsmatige en relationele gevolgen.

2. Vaststellen van biologische en psychosociale determinanten en hun onderlinge interactie in het voorspellen van het beloop van OCS. Dit is het hoofddoel van de studie.

3. Bestudering van de betrouwbaarheid, validiteit en het nut van een multidimensionele benadering van OCS in een 8-jarig prospectief longitudinaal design.

Samenwerking:

GGZ inGeest, Amsterdam
Marina de Wolf Centre for Anxiety
Research, Ermelo
Centre for Anxiety Disorders ‘Overwaal’, Lent
Dimence
Department of Psychiatry, Leiden University
Medical Center
The Mental Health Care Institute Noord- en Midden-Limburg, Venray
The Academic Anxiety Centre, PsyQ Maastricht

Titel engels:
Netherlands Obsessive Compulsive Disoders Association Study. Design and rationale of a longitudinal naturalistic study of the course of OCD and clinical characteristics of the sample at baseline
In kader van:
Participatie landelijk onderzoek
Duur van het onderzoek:
januari 2007 tot januari 2016
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Gerrit Glas