Toepassing van technologie bij predictie, preventie en behandeling in de forensische geestelijke gezondheidszorg.

Abstract:

Eind maart 2016 is tussen Erasmus MC, afdeling Psychiatrie, Universiteit Twente, afdeling Psychologie, Gezondheid & Technologie, Center for eHealth & Wellbeing Research, en Stichting Vrienden van Oldenkotte een 5-jarig convenant afgesloten voor een onderzoeksprogramma bij Transfore. Dit programma: “Toepassing van technologie bij predictie, preventie en behandeling in de forensische geestelijke gezondheidszorg” is onderverdeeld in twee deelprojecten, en binnen ieder deelproject is op dit moment een promovendus actief zijn: één bij Erasmus MC (Frank van den Boogert) en één bij de Universiteit Twente (Hanneke Kip). Naast deze promovendi bestaat de mogelijkheid voor andere onderzoekers, bijvoorbeeld medewerkers van Transfore of de Dimence Groep en studenten, te participeren in de projecten en deelonderzoeken voor hun rekening te nemen.

Dit onderzoeksprogramma stelt zich tot doel:
1)            Te onderzoeken welke biologische (o.a. epigenetische) en omgevingsfactoren bijdragen aan het ontstaan en beloop van agressie, deels gebruik makend van experience sampling method (ESM),
2)            eHealth toepassingen optimaal te integreren in het ontwerp van behandelinterventies voor forensische ggz-patiënten en hun familie,
3)            Gepersonaliseerde eHealth interventies te implementeren in de klinische praktijk. 

Dit onderzoeksprogramma zal leiden tot fundamentele forensisch psychiatrische kennis over het ontstaan en het beloop van disruptief gedrag in samenhang met ernstige psychiatrische aandoeningen. De invloed van luxerende factoren uit het dagelijks leven zal in kaart worden gebracht met behulp van experience sampling method (ESM, op meerdere momenten in vivo verzamelen van relevante data door de respondent zelf). Daarnaast zal het programma leiden tot kennis en implementatie van innovatieve behandelmethoden met nieuwe technologieën voor een complexe patiëntenpopulatie (ernstige psychiatrische aandoeningen, beperkte behandelmotivatie, hoge mate van impulsiviteit/slechte regulatiemogelijkheden, beperkte frustratietolerantie, culturele diversiteit). Deze diagnostische en behandelmethoden (ESM en ‘blended care’) dragen bij aan geadapteerde gepersonaliseerde behandeling binnen de forensische psychiatrie.

Voor het ontwikkelen van kennis wordt aangesloten bij het onderzoeksprogramma iBerry: hierbij worden zowel biologische als omgevingsfactoren die van invloed kunnen zijn op het ontstaan en beloop van agressief gedrag onderzocht. Voor het ontwikkelen van eHealth middelen in de behandeling van forensische GGz patiënten worden de uitgangspunten uit de positieve psychologie, naast bovenstaande factoren, en kennis en expertise van de Universiteit Twente op het gebied van innovatieve technologieën gecombineerd.

De programmaleiders zijn dr. S. Roza (Erasmus MC), prof. dr. L. van Gemert-Pijnen (Universiteit Twente) en dr. Y. Bouman (Transfore). Een wetenschappelijke adviesraad (leden: Prof.dr. F. Kortmann, Vrienden van Oldenkotte, Prof.dr. H.J.C. van Marle, Erasmus Universiteit Rotterdam, Prof.dr. R. Sanderman, Universiteit van Twente, en Dr. B.B. Sizoo, Dimence Groep) volgt het onderzoeksprogramma en adviseert de programmaleiders, gevraagd en ongevraagd.

Samenwerking:

Erasmus MC, afdeling Psychiatrie,
Universiteit Twente, afdeling Psychologie, Gezondheid & Technologie, Center for eHealth & Wellbeing Research
Stichting Vrienden van Oldenkotte

In kader van:
Onderzoeksprogramma in het kader van samenwerkingsconvenant
Duur van het onderzoek:
maart 2016 tot december 2021
Onderzoekslijn:
Gezondheidstechnologie
Status:
Afgerond
Informatie:
Yvonne Bouman