Transdiagnostische Decision Tool: matched care voor patiënten met een (hoog)specialistische zorgvraag

Abstract:

Doel:
Ontwikkelen van een transdiagnostische decision tool om patiënten met een ernstige, complexe psychiatrische aandoening vroegtijdig te detecteren voor hoogspecialistische, c.q. topklinische zorg. Hiermee wordt getracht onder- en overbehandeling te voorkomen en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de duurzame verbetering van zorg voor patiënten in de ggz.

Centrale vraagstelling
Wat is de validiteit en betrouwbaarheid van de transdiagnostische decision tool?

Deelvragen
1. Is de transdiagnostische decision tool bruikbaar en hanteerbaar?
Onder bruikbaarheid en hanteerbaarheid vallen eisen die te maken hebben met de uitvoerbaarheid van de meting en de mate waarin de decision tool is toegesneden op het doel waarvoor het wordt ingezet. Hierbij werd onderscheid gemaakt naar de volgende aspecten:
Tijdsduur van invullen: hoe lang doen behandelaren gemiddeld over het invullen van de decision tool en is dit aanvaardbaar?
Duidelijkheid: wordt de decision tool als voldoende duidelijk beschouwd door de behandelaren?
2. Wat is de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid van de transdiagnostische decision tool?
Een instrument is betrouwbaar als het nauwkeurig en zuiver meet. Een belangrijk onderdeel in een betrouwbaarheidstoetsing is de zogenoemde toetsing van interbeoordelaarsbetrouwbaarheid.
Interbeoordelaarsbetrouwbaarheid: de mate van overeenstemming tussen verschillende behandelaren wanneer zij met de decision tool eenzelfde patiënt beoordelen. Toetsing van de interbeoordelaarsbetrouwbaarheid vraagt om onafhankelijke, dubbele beoordelingen door verschillende behandelaren.
3. Wat is de validiteit van de transdiagnostische decision tool?
Een instrument is valide als het daadwerkelijk het begrip meet dat het beoogt te meten. De validiteit van een instrument omvat vele facetten die op verschillende wijzen worden getoetst. De volgende soorten validiteit worden getoetst:
Convergente validiteit: beschouwt de samenhang tussen de decision tool en een of meerdere instrumenten waarmee a priori een samenhang wordt verwacht.
Criterium validiteit: beschouwt de mate waarin de decision tool patiënten die het beoogt te identificeren (i.e., patiënten met een hoogspecialistische zorgbehoefte) correct identificeert. Hiervoor wordt de samenhang beschouwd tussen de decision tool en de zogenoemde 'gouden standaard' (i.e., het criterium). Dit criterium kan bijvoorbeeld een gevalideerde test zijn of een beoordeling van een ervaren behandelaar.

Deelname door SOLK-poli Dimence: Stap 3: Transdiagnostische set valideren voor somatisch-symptoomstoornis

Samenwerking:

Stichting TOPGGZ
Erasmus Universiteit Rotterdam, Institute of Health Policy & Management
GGZ afdelingen die gespecialiseerd zijn in SSS

Co-onderzoeker:
In kader van:
TOPGGZ
Duur van het onderzoek:
maart 2017 tot december 2017
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Lineke Tak