Inleiding
Onder andere onderzoek van het Trimbos Instituut bevestigt dat een goed contact en afstemming in de triade van patiënt, naasten en professionals het herstel van de patiënt kan bevorderen (Kwaliteitsontwikkeling GGZ, 2016; Van Erp, Place, & Michon, 2009). Om zorgafstemming met alle betrokkenen in de triade te optimaliseren en alle relevante onderwerpen aan bod te laten komen, is er een landelijke werkwijze ontwikkeld voor het voeren van een Zorg Afstemming Gesprek (ZAG). De landelijke ZAG-werkwijze is echter grotendeels gebaseerd op consensus van uitsluitend professionals werkzaam bij zeven Nederlandse kennisinstituten. Er zijn geen naasten geïnterviewd en er zijn geen bronnen gebruikt waarin het perspectief van naasten op het ZAG nader wordt beschreven (Jacobs & Lamers, 2017).
Probleemstelling
Tot op heden zijn ervaringen en behoeften van naasten bij een ZAG niet onderzocht en blijft onbekend wat de behoeften van naasten zijn specifiek rondom het ZAG.
Doelstelling
De doelstelling van dit onderzoek is het beschrijven van de ervaringen van naasten van patiënten rondom een ZAG. Dit draagt bij aan tevredenheid en mogelijk meer betrokkenheid van de naasten, ten behoeve van het herstel van de patiënt. Binnen dit onderzoek is de hoofdvraag: welke ervaringen hebben naasten van de patiënt met een ZAG in behandeling van Dimence, specialistische ggz? Deelvragen:
- Wat was de aanleiding van het ZAG?
- Wat was uw relatie met de patiënt?
- Wie waren er aanwezig bij het ZAG?
- Welke gedachten en gevoelens merken naasten op voor, tijdens en na het ZAG?
- Wat zijn behoeften voor, tijdens en na het ZAG?
- Wat vinden naasten van het ZAG?
- Hoe hebben naasten de voorbereiding op het ZAG ervaren?
- Welke aanbevelingen hebben naasten voor behandelaren m.b.t. het ZAG?
Methode
Dit onderzoek gaat uit van de interpretatieve fenomenologie, waarbij reflectie en begrijpen centraal staat (Baarda et al., 2013). In dit onderzoek worden ervaringen van naasten van patiënten onderzocht, middels diepte-interviews.