Alle Onderzoeken & Publicaties van Verboom, Hanneke

Onderzoek

Aanleiding:
Mensen die worden opgenomen vanwege een manisch (psychotische) episode kunnen gedurende de opname traumatische ervaringen op doen die grote invloed kunnen hebben op hun identiteit en belemmerend kunnen werken in het persoonlijk herstel. De ambulante verpleegkundige behandeling zou een rol kunnen hebben in het in kaart brengen en verwerken van een mogelijk trauma en (daarmee) het persoonlijk herstel bevorderen. Echter  is het nu onduidelijk in welke mate traumatische ervaringen opgedaan gedurende een opname nu onderdeel zijn van de verpleegkundige ambulante behandeling.

Doelstelling:
Inzicht krijgen in de ervaringen van patiënten met een bipolaire stoornis met de ambulante verpleegkundige behandeling, na een doorgemaakte opname vanwege een manisch (psychotische) episode. De resultaten zullen gebruikt worden voor vervolgonderzoek om tenslotte te komen tot passende interventies, mochten de uitkomsten daar aanleiding toe geven.

Vraagstelling:
Hoe ervaren patiënten na een manisch (psychotische) episode de ambulante verpleegkundige behandeling in de verwerking van de episode waarvoor een opname noodzakelijk was en wat de betekenis hiervan voor hun identiteit en wat zijn de gevolgen voor het persoonlijk herstel?

Methode:
Een fenomenologisch kwalitatief design. Semi gestructureerde interviews van 30-60 minuten worden gehouden bij deelnemers die middels convenience sampling geworven worden binnen het netwerk Dimence Bipolair.


Aanleiding:
Uit de literatuur is gebleken dat het van belang is om voor zwangere vrouwen met psychiatrische problematiek de risico’s in kaart te brengen om op die wijze mogelijk terugval te voorkomen of tijdig te signaleren en de juiste interventies in te zetten.
Bij Dimence worden deze risico’s, signalen en interventies in kaart gebracht door middel van het zwangerschapsplan. Het is echter nooit onderzocht wat de ervaringen van patiënten zelf zijn met het zwangerschapsplan en of zij ook een meerwaarde hechten aan de begeleiding aan de hand van het zwangerschapsplan.

Doel:
Het doel van dit onderzoek is om inzicht krijgen in de persoonlijke ervaringen van de ontvangen zorg betreffende  vrouwen met een psychiatrische stoornis die tijdens de zwangerschap en in de periode erna die begeleid zijn aan de hand van het zwangerschapsplan. Dit inzicht kan gebruikt worden om  de zorg beter af te stemmen  op de zorgbehoeften van deze (kwetsbare) doelgroep.

Onderzoeksvraag:
Welke ervaringen hebben vrouwen met een psychiatrische stoornis,  die tijdens de zwangerschap en in de periode erna  begeleid zijn aan de hand van het zwangerschapsplan, met het gebruik  van dit plan en de daaruit vloeiende ontvangen zorg?