van Dijk, Maarten

P-DAET study: Personality Disorder Access to Effective Treatment study

INLEIDING: Richtlijnen adviseren specialistische psychotherapie voor behandeling van persoonlijkheidsstoornissen, zoals schematherapie (ST) en mentalization-based treatment (MBT); echter is hierin de vraag groter dan het aanbod. Meta-analyses laten zien dat specialistische behandelingen niet superieur zouden zijn aan generalistische behandelingen[LC1] [IW2] , waaronder de Guideline-Informed Treatment for Personality Disorders (GIT-PD). Onze vraag is of generalistische behandeling even effectief is aan specialistische behandeling gekeken naar de uitkomstmaten, en of we dan kunnen voorspellen welke behandeling werkt voor welke individuele patiënt.[LC3] 

DOEL: Het doel is om de (kosten-)effectiviteit van een generalistische benadering (GIT-PD) te vergelijken met gespecialiseerde psychotherapie voor persoonlijkheidsstoornissen en te voorspellen voor welke individuele patient generalistische behandeling even effectief is als de specialistische behandeling als het gaat om kenmerken en ernst van de persoonlijkheidsproblematiek.  

DESIGN: Randomized Controlled Trial; uitgevoerd door meerdere behandelcentra

INTERVENTIES: 18 maanden GIT-PD of hooggespecialiseerde evidence-based psychotherapie voor ernstige persoonlijkheidsstoornissen (ST, MBT).

METINGEN: Metingen op 3, 6, 12 en18 maanden gedurende de behandeling en twee follow-up metingen na een halfjaar en één jaar. Belangrijkste uitkomstmaat: ernst van het persoonlijkheidsfunctioneren gemeten met de STiP. Ten tweede: Ernst van de symptomen, kwaliteit van leven en sociaal functioneren.

Onderzoek naar de mogelijkheid van het kunnen bieden van gepersonaliseerde zorg bij de psychologishe behandeling van patiënten met een depressie, middels gebruik van een zogenaamde Personalized-Advantage Index (PAI).

Deelonderzoek D*Phase psychotherapy study.
Doel deelonderzoek:
Het doel van dit deelonderzoek binnen de grotere d*phase studie is om beter helder krijgen of het door gebruik te maken de Personalized Advantage Index (PAI) methode, mogelijk is om een meer op het individu toegesneden vorm van indicatiestelling voor psychotherapie mogelijk te maken.
Hierbij zal apart gekeken worden, naar een PAI voor elk van verschillende gemeten uitkomsten uit de d*phase studie (depressieve klachten, kwaliteit van functioneren, ervaren welbevinden), , voor de kortere en ook de langere termijn uitkomsten (en mogelijk voor verschillende RCT’s (externe validatie)). Dit in de verwachting daarmee de mogelijkheden om persoonsgerichte zorg te bieden, te doen laten toenemen. Dit ook afhankelijk van de vraag op welk van de genoemde uitkomstdomeinen de patiënt middels psychotherapeutische behandeling, op de korte en wat langere termijn de grootste verbetering wenst te realiseren.

D*Phase Psychotherapy study (deelstudie): De effectiviteit van kortdurende psychodynamischesteungevende psychotherapie bij depressie

Rationale: Depression has important consequences, for patients’ wellbeing as well as economically. Treatment has been found effective. Not only medication, but also different kinds of psychotherapy have been studied and found to work to a certain extent, to relieve depressive symptoms. Short-term Psychodynamic Psychotherapy (STSP) has been studied less, but is also promising. In order for STSP to be considered as a first-choice treatment for depression according to the Dutch Guidelines for treatment of depression, one more, well-conducted RCT is needed.