Bruggeman, Richard

Financiële capaciteit bij mensen met recent-onset psychose (studie B)

Het adequaat beheren van je financiën (financiële capaciteit) is erg belangrijk in ons alledaagse leven. Bijvoorbeeld als het gaat om het doen van boodschappen, maar ook bij meer complexe activiteiten zoals het boeken van een vakantie, het afsluiten van een verzekering of het kopen van een auto of een huis. In de klinische praktijk zijn aanwijzingen dat mensen met psychotische stoornissen moeite hebben met het beheren van hun financiën. Psychotische symptomen kunnen interfereren met hun financiële handelen en cognitieve veranderingen kunnen een belemmering zijn voor hun financiële vaardigheden. Andersom kan verlies van inkomen en het aangaan van schulden financiële, psychologische en sociale stress veroorzaken. Vaak moeten ouders te hulp schieten of moet een bewindvoerder ingrijpen. Nieuwe wetgeving maakt de situatie nog urgenter, omdat huisvesting niet langer wordt geboden door GGZ-instellingen. Hierdoor worden mensen met psychotische stoornissen nu financieel verantwoordelijk voor hun eigen woonsituatie. Financiële capaciteit bij mensen met psychotische stoornissen krijgt echter nog verrassend weinig aandacht in de wetenschappelijke literatuur. Het doel van het huidige onderzoek is om, door middel van een recent ontwikkelde uitgebreide testbatterij, de financiële capaciteit van mensen met (recent-onset) psychotische stoornissen te onderzoeken.

Onset and transition of and recovery from adverse development: Study methodology

Wigman JTW, Pijnenborg GHM, Bruggeman R, Vos, M., Oosterholt, I. et al.
Onset and transition of and recovery from adverse development: Study methodology.
Early Intervention in Psychiatry. 2019;1–9.
https://doi.org/10.1111/eip.12882

Fostering social integration for people with psychosis: How to create effective collaborative working in community care and supporting housing (FOCUS-study)

Sociale inclusie van mensen met psychosegevoeligheid wonend in reguliere buurten en wijken komt nog slecht van de grond. Maatschappelijke en politieke ontwikkelingen benadrukken het belang van sociale inclusie maar vooralsnog is het nog niet gelukt om een coherent inclusief zorgnetwerk in de gemeenschap te creëren dat sociale inclusie daadwerkelijk bevordert. Dit onderzoek beoogt inzicht te verwerven in wat er nodig is om sociale inclusie te bevorderen zodat mensen met psychosegevoeligheid mee kunnen doen en erbij horen. Daarbij maakt het gebruik van een kwalitatieve onderzoeksdesign dat elementen van responsieve methodologie, participatief actie-onderzoek, observaties en narratieve analyses omvat dat uitgevoerd wordt in dialoog met stakeholders in het veld.

Het onderzoek bestaat uit twee delen (A en B), waaraan twee afzonderlijke promotieonderzoeken zijn gekoppeld. In deelstudie A ‘micro’ onderzoeken we langdurig de perspectieven van mensen met psychosegevoeligheid, en alle relevante betrokkenen op sociale inclusie en betekenisvolle samenwerkingen. In deelstudie B ‘macro en meso’ analyseren we de interorganisationele en interpersoonlijke complexiteit, gericht op bevorderende en belemmerende factoren in de samenwerking tussen organisaties die een rol spelen in de sociale inclusie van mensen met psychosegevoeligheid.