Beter omgaan met hoogcomplex onbegrepen gedrag (Grip op hoogcomplexe situaties in de GGZ)

Abstract:

Hoogcomplexe situaties in de GGZ
Veel professionals in de ggz worstelen met hoogcomplexe zorgsituaties. clienten met meervoudige problematiek – zoals psychiatrische aandoeningen, zorgmijding en verslaving – belanden vaak in een carrousel van crisisopnames, gesloten afdelingen en langdurige zorg. De kennis over wat in deze situaties werkt, is versnipperd en instellingen zoeken vaak afzonderlijk naar oplossingen.
Doelstelling en onderzoeksvraag
Dit door ZonMw gefinancierde actieonderzoek, uitgevoerd door Kenniscentrum Phrenos en Centrum voor Consultatie en Expertise (CCE) in samenwerking met Dimence, GGZ Centraal, Mentrum, Lentis en Blauwe Paard Netwerk, heeft als doel:
• Inzicht te ontwikkelen in werkzame elementen voor een passende omgang met hoogcomplexe situaties op cliënt-, team-, organisatie- en systeemniveau.
• Een verbeterproces in gang te zetten waarin praktijkkennis en nieuwe inzichten breed worden gedeeld en toegepast.
• De opgedane kennis overdraagbaar te maken voor landelijke opschaling.
De centrale onderzoeksvraag is: Hoe kunnen ggz-instellingen beter omgaan met hoogcomplexe situaties?
Methode
Dit actieonderzoek met een lerend netwerk combineert inzichten die worden verzameld via observaties, interviews en inventarisaties binnen de deelnemende ggz-afdelingen. In focusgroepen en leernetwerkbijeenkomsten wisselen professionals ervaringen uit en wordt bestaande kennis verrijkt. De resultaten worden vertaald naar actieplan om producten, werkwijzen en/of adviezen te ontwikkelen die een brede groep partijen helpt om inzichten uit het project blijvend in de praktijk toe te passen.
 

Samenwerking:

Phrenos

In kader van:
Samenwerking Phrenos: Praktijkgericht onderzoek met 4 deelnemende ggz-instellingen, gefinancierd door ZonMw vanuit het Actieprogramma Grip op Onbegrip
Duur van het onderzoek:
april 2025 tot september 2026
Onderzoekslijn:
Gepersonaliseerde zorg en Zelfmanagement, Positieve gezondheid
Status:
In uitvoering
Informatie:
T. Meijer