Compulsory treatment in the community, ifo so, on what basis?

Abstract:

Aanleiding: De mogelijkheid om in de ambulante behandeling van mensen met psychiatrische ziekten dwang toe te passen (Compulsory Community Treatment, CCT) wordt in steeds meer landen uitgevoerd. Dit behandelmodel maakt het mogelijk om mensen met psychiatrische ziekten, en soms ook mensen met dementie of een verstandelijke beperking tegen hun wil thuis gedwongen te behandelen, zonder ze (eerst) op te nemen in een psychiatrisch ziekenhuis. In Nederland wordt gewerkt aan twee nieuwe wetten, de Wet Verplichte GGZ en de Wet Zorg en Dwang, die de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen zullen vervangen en die in hun huidige vorm dit ook in Nederland mogelijk zullen maken.

Doel: Onderzoeken hoe behandelaren en cliënten tegen deze vorm van behandelen aankijken. Het uiteindelijke doel van dit onderzoek is om een handreiking  te kunnen schrijven met daarin de adviezen en randvoorwaarden die nodig zijn in de gezondheidszorg  om een systeem van gedwongen thuisbehandeling optimaal te laten functioneren. Deze richtlijn zal geschreven worden vanuit zowel de visie van de behandelaren die met dit systeem gaan werken als de cliënten en familieleden van cliënten die met dit systeem te maken krijgen.

Methode: De studie bestaat uit meerdere delen. Er wordt een ethische beschouwing over dwangtoepassing geschreven. De literatuur over CCT in andere delen van de wereld wordt bestudeerd en geanalyseerd in een literatuurreview. Er zal een Delphi studie worden gedaan waarbij 100 professionals uit drie verschillende landen die werken met CCT met behulp van elektronische vragenlijsten gevraagd zal worden naar hun beweegredenen en morele overweging bij het inzetten van ambulante dwang. Nederlandse psychiaters en verpleegkundigen en casemanagers zullen telefonisch worden geïnterviewd naar hun ervaringen met de enige vorm van CCT die op dit moment in Nederland mogelijk is, het ontslag onder voorwaarden. Tot slot zullen er interviews plaatsvinden met cliënten en hun familieleden die ervaring hebben met gedwongen opname en voorwaardelijk ontslag.

Samenwerking:

Vincent Van Gogh, Venray / Venlo

Externe partijen: University of Cambridge, VUmc, City council Malmö.

In kader van:
Extern promotie-onderzoek (Vincent van Gogh, Venray)
Duur van het onderzoek:
juni 2016 tot maart 2017
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Dieuwertje de Waardt