DUBBEL WERK(T)? Een kwantitatief onderzoek naar het effect van ‘Community Reinforcement Approach’ en ‘Geïntegreerde Richtlijn Behandeling’ in de behandeling van dubbeldiagnose patiënten binnen de verslavingspsychiatrie Dimence.

Abstract:

Aanleiding:     
Literatuuronderzoek toont weinig bewijskracht voor de effectiviteit van geïntegreerde behandeling voor patiënten met een dubbele diagnose. Gericht onderzoek naar behandeluitkomsten is essentieel voor het vergroten van de effectiviteit van geïntegreerde behandeling. Het is niet bekend of klinische behandeling middels ‘Community Reinforcement Approach’ en ‘Geïntegreerde Richtlijn Behandeling’ voor patiënten met een dubbele diagnose effectief is. Door het missen van deze informatie is het onduidelijk welke gezondheidswinst deze behandeling oplevert voor de patiënt, alsmede voor de instelling.
In het onderzoek wordt de volgende nulhypothese getoetst: De geïntegreerde behandeling middels ‘Community Reinforcement Approach’ en ‘Geïntegreerde Richtlijn Behandeling’ is niet effectief.

Doel onderzoek:   
- Inzicht krijgen in het effect van de behandeling ‘Community Reinforcement Approach’ en ‘Geïntegreerde Richtlijn Behandeling’ op risicofactoren van de onderzoekspopulatie.
- Inzicht krijgen of het effect van de behandeling ‘Community Reinforcement Approach’ en ‘Geïntegreerde Richtlijn Behandeling’ leidt tot gezondheidswinst.

Centrale vraagstelling en deelvragen
Vraagstelling: Leidt een behandeling van ‘Community Reinforcement Approach’ en ‘Geïntegreerde Richtlijn Behandeling’ tot een afname van risicofactoren en vermindering van de kans op terugval?

Deelvraag:Wat is de invloed van de stabiele factoren ‘’leeftijd’’ en ‘’geslacht’’ op de risicofactoren?

In kader van:
GGZ Verpleegkundig Specialist in Opleiding
Duur van het onderzoek:
oktober 2017 tot december 2017
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Laura Reimert