Een Computer Adaptieve Test voor het Functioneren (‘CAT-F’) op basis van de Item Respons Theorie (IRT)

Abstract:

Het meten van verandering (ROM) en het objectiveren en vergelijken van behandeluitkomsten (benchmarken) is in toenemende mate van belang in de GGZ. Ook willen we steeds meer weten en meten in minder tijd met de hoogst mogelijke betrouwbaarheid zonder de patient extra te belasten. Naast het feit dat de ambitie om ROM GGZ-breed uit te rollen wordt gehinderd door de aanzienlijke kostenpost die de afname van commercieel beschikbare meetinstrumenten met zich meebrengt en de ruime hoeveelheid meetinstrumenten in de GGZ met een vergelijkbare meetpretentie het vergelijken van uitkomsten bemoeilijken, zijn de huidige meetinstriumenten voor ROM onvoldoende gteschikt om de geschetste verwachtingen waar te maken omdat ze ontwikkeld zijn op basis van de Klassieke Testtheorie (KTT).

Onderzocht wordt of met de op IRT gebaseerde CAT-technologie op een meer efficiente wijze (bij herhaaldelijke metingen) even betrouwbare of zelfs betere meetresultaten gerealiseerd kunnen worden, in vergelijking met de traditionele aanpak met zelfrapportage meetinstrumenten.

Doel:
De ontwikkeling van op de IRT gebaseerde, Computer Adaptatieve test (CAT) voor het dagelijkse functioneren bij volwassenen met patienten met veelvoorkomende psychiatrische  stoornissen binnen de ambulante GGZ.

Centrale vraagstelling:
In hoeverre zijn Computer Adaptive Tests (CAT) voor het meten van het dagelijks functioneren /kwaliteit van leven, valide?

Samenwerking:

Promotor: Prof. dr. E. (Edwin) de Beurs. Hoofd wetenschappelijk onderzoek Stichting Benchmark GGZ en Hoogleraar ROM en Benchmarken, Universiteit Leiden afdeling Klinische psychologie. Hij heeft o.a. ruime ervaring met meetinstrumentontwikkeling en psychometrische evaluatie.
Onderzoeksbegeleider: G. (Gerard) Flens, MSc. Psycholoog/methodoloog, onderzoeker Stichting Benchmark GGZ en promovendus op het gebied van CAT. 
Begeleidingscommissie:
Prof. dr. P. (Philip) Spinhoven. Professor in de Klinische Psychologie bij het Instituut Psychologie aan de Universiteit Leiden. Spinhoven heeft o.a. ruime ervaring met meetinstrumentontwikkeling en psychometrische evaluatie.
Dr. N. (Niels) Smits. Methodoloog en statisticus, expert toegepaste statistiek en psychometrie met bijzondere interesse in o.a. CAT, Universiteit Amsterdam
Dr. C. B. (Caroline) Terwee. Epidemioloog, Vrije Universiteit medisch centrum, Amsterdam. Tevens coördinator van het kenniscentrum voor meetinstrumenten van het VU University Medical Center (www.kmin-vumc.nl), department of Epidemiology and Biostatistics. Ook is zij coördinator van de Dutch-Flemisch PROMIS-groep die de vertaling verzorgd van de PROMIS itembanken.

In kader van:
Promotie
Duur van het onderzoek:
januari 2018 tot juni 2025
Onderzoekslijn:
Gezondheidstechnologie
Status:
In uitvoering
Informatie:
Guido Williams