Een kwantitatief onderzoek naar het ervaren effect van E-mental health modules op de mate van angstklachten voor patienten met een sociale angststoornis en de rol die verpleegkundigen hierin spelen.

Abstract:

Aanleiding:
Er is veel kwantitatief onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van internet Cognitieve Gedragstherapie (iCGT) bij met mensen met een angststoornis. De effectiviteit komt overeen vergeleken met face-to-face cognitieve gedragstherapie (CGT). Kwalitatief onderzoek naar ervaringen van de effectiviteit van E-mental health (EMH) interventies voor patiënten met sociale angststoornissen op de mate van angstklachten is nauwelijks gedaan. In deze onderzoeken wordt de rol van verpleegkundigen niet onderzocht.

Doel onderzoek:
In mei 2018 uitspraken doen over het ervaren effect van EMH-interventies op de mate van angstklachten bij patiënten met een sociale angststoornis in de basis GGZ.
Internetbehandeling een betere plek geven in stepped care model van multidisciplinaire protocollen voor patiënten met een angststoornis.
Analyseren welke discipline het meest geschikt is om de interventie (iCGT)toe te passen.

Centrale vraagstelling en deelvragen:
Wat ervaren patiënten met een sociale angststoornis als belangrijk aan EMH bij de vermindering van hun sociale angstklachten in de basis GGZ bij de afdeling Mindfit van Dimence in Overijssel?
Welke rol spelen behandelaren die EMH-modules geven voor patiënten met een sociale angststoornis.

In kader van:
GGZ Verpleegkundig Specialist
Duur van het onderzoek:
juli 2017 tot mei 2018
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Agnes Hendriks