Effectiviteit van MBCT in aanvulling op reguliere zorg bij chronische angst- en/of depressieve stoornissen

Abstract:

Achtergrond: Naar schatting profiteert 30% van de mensen met chronische of recidiverende angst- en of stemmingsstoornissen onvoldoende van de voorgeschreven behandelingen uit de multidisciplinaire richtlijn ggz. Mindfulness Based Cognitieve Therapie (MBCT) zou een passend alternatief voor deze doelgroep kunnen zijn, maar is binnen een heterogene patientengroep vooralsnog weinig onderzocht.

Doel en Methode: Deze gecontroleerde, ongerandomiseerde studie exploreert het effect van MBCT in aanvulling op reguliere zorg binnen deze groep patienten. Vragenlijsten rondom klachtniveau, welbevinden mindfulness vaardigheden en experientiele vermijding zijn voor en na de training afgenomen en ook twee en vier maanden later.

Resultaten: de MBCT- groep (n=10) laat direct na de training significant (alpha < .05) meer afname in klachten, toename in mindfulness vaardigheden en afname van experientiele vermijding zien dan de controlegroep die alleen reguliere zorg ontvangt (n=9). De effect groottes (Cohen’s d) zijn middelgroot en blijven behouden tot vier maanden na de training. Toegenomen mindfulness vaardigheden en afgenomen experientiele vermijding blijken goede voorspellers voor afname in gerapporteerde klachten en toename in ervaren welbevinden.

Conclusie: MBCT lijkt, in aanvulling op reguliere zorg, meerwaarde te hebben voor een chronische patientengroep met angst- en/ of stemmingsklachten. Vanwege de kleine onderzoeksgroepen en het mogelijke effect van herhaalde testen moeten deze resultaten als voorlopig beschouwd worden. Het is nog niet duidelijk of de gevonden effecten kunnen worden toegeschreven aan MBCT als methodiek of dat het verschil in intensiteit en het groepsaspect van de behandeling ook een belangrijke rol hebben gespeeld. Desalniettemin vormen bovenstaande resultaten voldoende aanleiding om door middel van gerandomiseerd vervolgonderzoek en met grotere onderzoeksgroepen nader te onderzoeken.

Samenwerking:

Dr. L.C.A. Christenhusz, supervisor, GZpsycholoog/onderzoeker, team Volwassenen Almelo, Dimence en Universiteit Twente

In kader van:
Opleiding tot klinisch psycholoog
Duur van het onderzoek:
juli 2015
Onderzoekslijn:
Informatie:
Jeroen Schnitzler