Aanleiding:
Binnen de GGZ, waaronder ook Dimence, wordt er gestreefd naar cliëntparticipatie en naastenparticipatie tijdens het opstellen van het zorgplan door gebruik te maken van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming. Zoals eerder genoemd is de toepassing van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming complex, omdat cliënten door hun aandoening vaak veranderen van gedachten (Joosten, Jaspers, Dijkstra, & de Jong, 2015). Door de cliënt en naasten mee te laten beslissen wordt echter ondoelmatigheid voorkomen en het zelfmanagement van de cliënt gestimuleerd (Westermann & Maurer, 2015; Elwyn, et al., 2014). Het stimuleren van zelfmanagement komt ook terug in de visie van Dimence. Daarnaast is de visie van Dimence om cliënten ambulant te behandelen wanneer dit kan (Dimence, 2017). Een ambulante behandeling is mogelijk wanneer de cliënt in staat is om zelfstandig aan zijn behandeldoelen en zorgafspraken te werken. Dit wordt bereikt wanneer de cliënt zelfstandig keuzes maakt in zijn/haar behandelplan en zorgplan en vertrouwen heeft in eigen kunnen. De inzet van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming in het zorgafstemmingsgesprek kan hierin dus een belangrijke rol spelen. Binnen de verslavingspsychiatrie van Dimence is op dit moment onduidelijk op welke manier het zorgplan wordt opgesteld en hoe hierin motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming door de verpleegkundige wordt toegepast
Probleemstelling:
Binnen Dimence, locatie Rielerenk op de afdeling verslavingspsychiatrie is het streven om de cliënt en naasten een actieve rol te geven in het opstellen van het zorgplan met zorgafspraken, om zo een hoog zelfmanagement en een hoge mate van therapietrouw voor de cliënt te realiseren. Dit wordt door de verpleegkundige geprobeerd door tijdens het zorgafstemmingsgesprek motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming toe te passen. Momenteel is het voor het management echter onduidelijk op welke manier verpleegkundigen motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming toepassen in het zorgafstemmingsgesprek en hoe dit ervaren wordt door de cliënten en naasten
Doel onderzoek:
Het doel van dit kwalitatieve onderzoek is om inzicht te geven in de manier waarop motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming wordt toegepast bij het opstellen van het zorgplan in het zorgafstemmingsgesprek binnen Dimence op locatie Rielerenk op de afdeling verslavingspsychiatrie. Door zowel de verpleegkundige, de cliënt met verslavingsproblematiek als de naasten van de cliënt te betrekken in het onderzoek, kan een volledig beeld over de toepassing van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming gevormd worden. Met eventuele verbeterpunten kan de afdeling verslavingspsychiatrie in de Rielerenk in de toekomst de cliënt en de naasten een nog actievere rol geven in het zorgproces en zo het zelfmanagement van de cliënt stimuleren en de mate van therapietrouw verhogen.
Centrale vraagstelling en deelvragen:
Op welke wijze wordt motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming toegepast bij het opstellen van het zorgplan tijdens het zorgafstemmingsgesprek op de afdeling verslavingspsychiatrie van Dimence locatie Rielerenk?
Welke elementen van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming noemen verpleegkundigen in hun aanpak bij het opstellen van het zorgplan?
Welke elementen van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming ervaren cliënten met verslavingsproblematiek tijdens het opstellen van het zorgplan?
Welke elementen van motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming ervaren naasten van cliënten tijdens het opstellen van het zorgplan?