Aanleiding:
Prenatale hechting, welke zich gedurende de zwangerschap ontwikkeld, zorgt ervoor dat de ouder het ongeboren kindje en diens behoeften wil leren kennen, er beschermingsdrang ontstaat en de leefstijl aangepast wordt aan de zwangerschap. Ook beïnvloedt het de ontwikkeling van postnatale moederlijke betrokkenheid. Vrouwen met een psychiatrische stoornis lopen een groter risico op verstoorde prenatale hechting. Onderzoek bij gezonde japanse vrouwen wees uit dat de hechting vergroot kan worden met de interventie; ‘Leopold’s handgrepen”. Hierbij doen verloskundigen deze handgrepen, behorend bij het standaard prenataal onderzoek, samen met de zwangeren en laten ze hen rug, billetjes, hoofdje en ledematen voelen.
Doel:
Inzicht krijgen in de ervaring van vrouwen met psychiatrische problemen met de interventie ‘Leopold’s handgrepen’ en of het ze geholpen heeft bij de ontwikkeling van prenatale hechting.
Methode:
Bij deze mixed-methods study is het kwalitatieve deel dominant. Diepte- interviews, gehouden in de 37e week van de zwangerschap, worden geanalyseerd met behulp van Colaizzi’s methode voor fenomenologisch onderzoek. De bevindingen uit de interviews worden vergeleken met de mate en het karakter van de hechting zoals gemeten met de Maternal Antenal Attachment Scale.