Psychiatrie & somatiek, een holistische benadering

Abstract:

Aanleiding:
Binnen de specialistische GGZ van Dimence te Almelo biedt het ambulante team voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek specialistische behandelingen. Het gaat om patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen (EPA).Een groot gedeelte van deze groep bestaat uit patiënten met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Medicatie is vaak een onderdeel van de behandeling. Antipsychotica zijn effectieve geneesmiddelen die aan een groep patiënten worden voorgeschreven, onder wie patiënten met persoonlijkheidsproblematiek zoals borderline persoonlijkheidsproblematiek. De vele bijwerkingen van antipsychotica  kunnen leiden tot ernstige somatische complicaties. Het gaat hierbij met name om metabole, cardiovasculaire, neurologische, hematologische, gastro-intestinale en urogenitale bijwerkingen (Cahn, Ramlal.et.al.(2008). Uit onderzoek blijkt dat mensen met de combinatie van een ernstige psychiatrische aandoening (EPA) en lichamelijke klachten gemiddeld een beduidend lagere levensverwachting hebben. Dit kan oplopen van  25 tot 40 jaar. Onderzoeken geven weer dat somatische aandoeningen bij psychiatrisch patiënten tot op heden vaak nog onvoldoende worden onderkend en dus ook onvoldoende worden behandeld. Een aantal factoren die hier invloed op uitoefenen zijn onvoldoende afstemming tussen hulpverleners over wie verantwoordelijk is voor de somatische zorg, een pessimistische houding van hulpverleners t.a.v. de mogelijkheden tot gedragsverandering van patiënten. En 'diagnostic overshadowing', waarbij de fysieke problemen worden 'overschaduwd'  door de psychische aandoening. Het gevolg is dat patiënten niet voldoende of niet de juiste somatische zorg krijgen. Binnen Dimence Almelo is er een somatische poli beschikbaar voor o.a. alle ambulante teams. Sinds 2014 worden hier alle patiënten die antipsychotica gebruiken somatische gescreend. Het valt op dat het ambulante team voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek de patiënten die op deze somatische poli gescreend zouden moeten worden, weinig doorverwijzen naar deze somatische poli. Dit betekent dat er gezondheidsrisico’s gemist kunnen worden. De verwachting is dat het de kwaliteit van zorg zou kunnen verbeteren, indien deze patiënten wel gescreend worden op een structurele wijze.

Doel:
Het is duidelijk waarom verwijzers binnen het ambulante team voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek patiënten weinig door verwijzen naar de somatische poli. Wanneer dit te weinig gebeurt worden patiënten niet gescreend en hebben zij verhoogd risico op gezondheidsproblemen.

Vraagstelling:
Wat bepaalt het doorverwijzen naar de somatische poli door het ambulante team voor patiënten met persoonlijkheidsproblematiek Dimence te Almelo?

Deelvragen:
- Hoe zien verwijzers hun rol t.o.v. somatische gezondheid van de patiënten binnen het ambulante team persoonlijkheidsproblematiek?
- Hoe zien verwijzers de positie van somatische behandeling binnen de psychiatrische behandeling?
- Wat motiveert verwijzers om al dan niet te verwijzen naar de somatische poli?

 

In kader van:
Opleiding tot verpleegkundig specialist (MANP Saxion)
Duur van het onderzoek:
januari 2017 tot juni 2017
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Annemieke Ligtenberg