Terug naar Nightingale: Een sociaal netwerk perspectief op de ontwikkeling van professionele betrokkenheid bij verpleegkundigen

Abstract:

Aanleiding:
Vroegtijdige uittreding door afnemende betrokkenheid bij het werk leidt tot een toenemend tekort aan verpleegkundigen. Vanuit een sociaal netwerk perspectief wordt de rol van sociale steun onderzocht in het omgaan met werkervaringen en gerelateerd aan werkbetrokkenheid. Met een smartphone app worden sociale netwerken en werkervaringen gemeten en gecombineerd met interviews. In dit onderzoek wordt de contagion-buffer hypothese voorgesteld: verminderde werkbetrokkenheid is aanstekelijk in teams, maar de vervulling van psychologische behoeften door sociale ondersteuning kan als buffer functioneren om verminderde werkbetrokkenheid tegen te gaan.

Doel onderzoek:
Inzicht verwerven in hoe en wanneer veranderingen in teamnetwerken en in professionele supportnetwerken invloed hebben op de vervulling van psychologische behoeften op het werk, en hoe deze veranderingen invloed hebben op professionele betrokkenheid over tijd en op motivatie om te blijven werken of te stoppen met werken.

Centrale vraag: Wat maakt dat verpleegkundigen in de zorg blijven, gaan twijfelen of toch besluiten om te vertrekken?

Deelvragen:
1) Hoe zijn verschillende aspecten van teamnetwerken gerelateerd aan professionele betrokkenheid?
2) In welke mate en wanneer kunnen verschillende vormen van sociale steun dienen als een buffer tegen negatieve werkervaringen?
3) Hoe en wanneer zorgen sociale supportnetwerken voor de vervulling van basale psychologische behoeften, en hoe is dit van invloed op de motivatie om te blijven of te vertrekken?

 

Samenwerking:

RUG ism Linda Kronenberg Dimence

In kader van:
Externe samenwerking
Duur van het onderzoek:
juni 2020 tot januari 2024
Onderzoekslijn:
Overig
Status:
In uitvoering
Informatie:
Jasperina Brouwer