Validiteit en betrouwbaarheid vaststellen van een vragenlijst over gevoelens van schuld en schaamte bij adolescenten met een ouder met psychische problemen.

Abstract:

Aanleiding
Adolescenten van ouders met psychische problemen hebben een hogere kans op het ontwikkelen van problemen dan adolescenten van ouders zonder deze problemen. Gevoelens van schuld en schaamte kunnen hier een rol in spelen. Om deze gevoelens te meten, zijn er geen goede instrumenten beschikbaar. Om deze gevoelens vast te kunnen stellen, hebben wij een vragenlijst ontwikkeld.

Doel
Het vaststellen van de betrouwbaarheid en validiteit van de door ons ontworpen vragenlijst. We willen onderzoeken of deze vragenlijst inderdaad gevoelens van schuld en schaamte meet, zodat andere onderzoekers deze vragenlijst in de toekomst kunnen gebruiken.

Methode
Afname van de door ons ontworpen vragenlijst bij ongeveer 50 adolescenten van ouders met psychische problemen die deelnemen aan zogenoemde KOPP groepen bij Mindfit. Adolescenten zijn in de leeftijd tussen 12 en 21 jaar en vullen, na consent, de vragenlijst in over hun ouder met en ouder zonder psychische problemen. Aan de adolescenten wordt ook gevraagd of ze de vragenlijst een maand later nog eens in willen vullen.

Resultaten en conclusie: n.v.t. (momenteel worden de vragenlijsten afgenomen)

Samenwerking:

Supervisie: Dr. Monique van der Ven, Radboud Universiteit Nijmegen
Dr. Karin van Doesum, Mindfit, Dimence

In kader van:
Publicatie vanuit de masterthesis voor de Research Master Behavioural Science.
Duur van het onderzoek:
december 2015 tot januari 2016
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Annick Bosch