VR-voices

Abstract:

Achtergrond:
Auditieve verbale hallucinaties (AVH) - stemmen horen die anderen niet kunnen horen - komen vaak voor bij psychische aandoeningen. Voor veel mensen is AVH invaliderend en hardnekkig, ondanks medicatie. De huidige psychologische interventies laten lage tot gemiddelde effecten zien. Preliminaire studies suggereren dat een innovatieve empowerende psychologische therapie met behulp van computersimulaties die de AVH (avatars) vertegenwoordigen, effectief kan zijn voor het verminderen van de stemmenlast en de frequentie van stemmenhoren. Virtual reality (VR) heeft de potentie om deze behandeling te verbeteren.

Doel:
nderzoeken of VR-VOICES effectiever is dan de reguliere behandeling voor het behandelen van stemmenhoren in patiënten met auditoire hallucinaties.

Methode:
In dit onderzoek worden 112 mensen die minimaal 3 maanden last hebben van stemmenhoren gerandomiseerd naar VR-VOICES of de controlegroep. De VR-VOICES interventie bestaat in totaal uit  10-12 sessies (dit is inclusief de booster sessies) van 45-60 minuten individuele VR-therapie als aanvulling op de gebruikelijke behandeling. De controlegroep krijgt de reguliere behandeling. De primaire uitkomstmaat is ernst van stemmen (frequentie en last) gemeten met het Psychotic Symptom Rating Scale interview. Daarnaast wordt er gekeken naar het effect op onder andere stemmen vragenlijsten, klinische symptomen, zorggebruik, en kwaliteit van leven.

Resultaten:
​In 2023 is het onderzoek gestart, in 2026 zullen de resultaten bekend zijn.

Samenwerking:

RGOc/UMCG

In kader van:
Samenwerking extern onderzoek (RGOc/UMCG)
Duur van het onderzoek:
juli 2024 tot december 2025
Onderzoekslijn:
Gezondheidstechnologie
Status:
In uitvoering
Informatie:
Chris Geraets