Aandacht voor Kinderen van Ouders met Psychische Problemen (KOPP) in de Specialistische GGZ

Abstract:

Aanleiding:
Psychische aandoeningen komen vaak voor. Een groot percentage van de mensen die een psychische aandoening hebben, hebben kinderen. Kinderen die een ouder hebben met een psychische aandoening hebben zelf ook meer kans op het ontwikkelen van psychische problemen.
De Kind Check is ingevoerd waarmee hulpverleners wordt gevraagd in te schatten of de problemen van volwassenen gevolgen hebben voor hun kinderen. Ook zijn er diverse KOPP interventies beschikbaar.
Echter wordt er door hulpverleners niet altijd voldoende aandacht besteed aan de kinderen van cliënten. Belemmeringen die hulpverleners aangeven hebben betrekking op de organisatie, beschikbare tijd en hulpmiddelen, werkdruk maar ook vaardigheden en kennis met het werken met kinderen.
Om meer zicht te krijgen in de belemmeringen die hulpverleners ervaren is er een vragenlijst ontwikkeld. The Family Focused Mental Health Practice Questionnaire (FFMHPQ) brengt de aandacht voor kinderen van ouders met psychische problemen en/of verslaving in kaart, met als doel de ondersteuning voor ouders, families en kinderen in de GGZ te verbeteren.
Uit eerder onderzoek met deze vragenlijst blijken werkvaardigheden en kennis van hulpverleners een grote rol te spelen in aandacht voor KOPP kinderen. Ook komt naar voren dat jonge hulpverleners, hulpverleners met meer ervaring en hulpverleners die training hebben gehad over KOPP meer aandacht hebben voor kinderen van cliënten. Er zijn ook verschillen te zien tussen landen. Australische verpleegkundigen hebben bijvoorbeeld meer aandacht voor kinderen van cliënten dan Ierse verpleegkundigen.

Doel:
1. Onderzoeken in hoeverre Nederlandse professionals uit de specialistische GGZ aandacht hebben voor kinderen van cliënten.
2. De betrouwbaarheid van de Nederlandse versie van de Family Focused Mental Health Practice Questionnaire onderzoeken.

Vraagstelling:
Behorend bij doel 1:
- Hoeveel aandacht is er voor kinderen van ouders met psychische problemen in de specialistische GGZ?
- Welke obstakels ervaren hulpverleners in de aandacht voor kinderen van cliënten en wat is nodig om deze obstakels uit te sluiten?

Behorend bij doel 2:
- Wat is de betrouwbaarheid van de Nederlandse versie van de Family Focused Mental Health Practice Questionnaire?

 

 

Co-onderzoeker:
In kader van:
Master Gezondheidspychologie
Duur van het onderzoek:
november 2017 tot december 2017
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Karin van Doesum