De bijdrage van Ervaringsdeskundigheid van professionals in de praktijk van zorg en welzijn

Abstract:

Doel:
Het opdoen van nieuwe kennis waarmee zorgprofessionals hun ervaringskennis op een professionele en effectieve manier kunnen inzetten. Het onderzoek beoogt hiermee bij te dragen aan het bestrijden van de participatieachterstand van mensen met verslavings- en psychiatrische problemen.

Onderzoeksvraag:
Op welke manier kan de ervaringsdeskundigheid van zorgprofessionals een bijdrage leveren aan het persoonlijk en maatschappelijk herstel van mensen met psychiatrische problemen en verslaving?

Deelvragen:
1. Op welke manier kunnen zorgprofessionals hun ervaringskennis toepassen in het kader van herstelondersteunendezorg (HOZ)?
2. Op welke wijze, voor welke taken en in welke rollen zijn deze professionals ervaringsdeskundigheid van toegevoegde waarde voor organisaties in zorg en welzijn?
3. Hoe verhouden ervaringsdeskundige zorgprofessionals zich tot hun niet-ervaringsdeskundige collega’s
4. Hoe verhouden ervaringsdeskundige zorgprofessionals zich tot ervaringswerkers en ervaringsdeskundigen?
5. Hoe dienen professionele werkprocessen en taakverdelingen ingezet te worden voor een optimale en doelmatige inzet van ervaringsdeskundigheid?
6. Op welke manier verbeteren zorgprofessionals met ervaringsdeskundigheid de kwaliteit van zorg voor cliënten?

Samenwerking:

MEE, Trajetum, GGNet, RIBWGO, VU Medisch Centrum, Kenniscentrum Sociale Innovatie Hogeschool Utrecht, Kenniscentrum Zorg & Welzijn Hogeschool Windesheim

In kader van:
Deskundigheidsbevordering
Duur van het onderzoek:
april 2017 tot december 2018
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Alie Weerman