Digitale Life Chart: Van papier naar digitaal. Een kwalitatief fenomenologisch onderzoek naar de overwegingen van bipolaire patiënten met een papieren Live Chart om de digitale Life Chart wel of niet te gebruiken

Abstract:

Samenvatting van de inleiding, doel, vraagstelling en methode:
Patiënten met een bipolaire stoornis kunnen leren signalen van naderende stemmingswisselingen te herkennen met behulp van de Life Chart. Dit meetinstrument helpt bij het vastleggen van dagelijkse stemmingen en gebeurtenissen, wat inzicht geeft in stemmingsveranderingen door factoren als stress, medicatie en slaappatronen. Hierdoor kunnen patiënten en behandelaren triggers en waarschuwingssignalen identificeren, wat helpt om terugval te voorkomen. De International Society for Bipolar Disorders beveelt het gebruik van de Life Chart sterk aan.
Digitale innovaties, zoals mobiele apps, maken real-time stemmingsmonitoring mogelijk en bieden direct inzicht in stemmingsverloop en interventies. Ondanks de brede beschikbaarheid van smartphones en apps, is het gebruik van digitale Life Charts onder bipolaire patiënten laag.

Doel:
Dit onderzoek richt zich op het verkrijgen van inzicht in de overwegingen van volwassen patiënten met een bipolaire stoornis die de papieren Life Chart gebruiken, om al dan niet over te stappen op de digitale versie. Dit inzicht kan helpen bij het ontwikkelen van strategieën om het gebruik van de digitale Life Chart te vergroten.

Vraagstelling:
Wat zijn de overwegingen van patiënten met een bipolaire stoornis die de papieren Life Chart gebruiken, om wel of niet gebruik te maken van de digitale Life Chart?

Methode:
Er wordt een kwalitatief, fenomenologisch onderzoek uitgevoerd via diepte-interviews. Hiermee worden de ervaringen, percepties en motivaties van bipolaire patiënten onderzocht met betrekking tot hun besluitvorming over het gebruik van de digitale Life Chart. Deze aanpak biedt diepgaand inzicht in persoonlijke overwegingen en kan bijdragen aan effectieve implementatiestrategieën in de klinische praktijk.

Co-onderzoeker:
In kader van:
Opleiding Verpleegkundig Specialist GGZ
Duur van het onderzoek:
september 2024 tot juni 2025
Onderzoekslijn:
Gepersonaliseerde zorg en Zelfmanagement
Status:
In uitvoering
Informatie naam extra:
Teun van Slooten