Persoonsgebonden kenmerken bij patiënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en chronische pijn: een vergelijkend onderzoek tussen patiënten in multidisciplinaire behandeling binnen de revalidatie versus specialistische GGZ

Abstract:

Dit onderzoek betreft een uitbreiding van eerder door het CWO beoordeeld onderzoek waarvan de inclusie reeds plaatsvindt (‘Voorspellers van behandelsucces bij patiënten met een somatisch-symptoomstoornis in de ggz’ – Pauline Stokman), waarbij de inclusie in meerdere centra thans loopt.
Het huidige onderzoeksprotocol is exact dezelfde, echter inclusie wordt uitgebreid naar revalidatiecentra.

Inleiding
Patiënten met SOLK en/of chronische pijn kunnen zowel behandeling krijgen in de revalidatie als de sGGZ. Het is echter niet duidelijk of we het hier hebben over één patiëntgroep of dat patiënten met SOLK en/of chronische pijn die in de revalidatie behandeld worden verschillen van patiënten die in de sGGZ worden behandeld. Door persoonsgebonden kenmerken van deze patiënten met elkaar te vergelijken kunnen we zicht krijgen of dit over één groep gaat of dat de groepen van elkaar verschillen. Deze kennis kan ons helpen om te komen tot indicatiecriteria voor behandeling, zodat patiënten sneller behandeling op de juiste plek krijgen en er zo optimaal van kunnen profiteren.

Doel:
Het vergelijken van persoonsgebonden kenmerken van patiënten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) en chronische pijn die of een multidisciplinaire behandeling binnen de revalidatie volgen of binnen de specialistische GGZ.

Vraagstelling:
Verschillen de persoonsgebonden kenmerken van de patiënten met SOLK en/of chronische pijn die behandeld worden in de GGZ van de persoonsgebonden kenmerken van patiënten met SOLK en/of chronische pijn die behandeld worden in de revalidatie?

Methode:
Design: kwantitatief onderzoek door middel van vragenlijsten.
Inclusie: na intake en inclusie voor behandeling binnen de revalidatie of sGGZ
Deelnemerscriteria: patiënten met SOLK en/of chronische pijn. Volwassenen van 18 jaar en ouder.
Exclusiecriteria: niet beheersen van de Nederlandse taal of een ernstige crisissituatie.
Bij voorkeur worden er 120 patiënten per groep geïncludeerd (120 sGGZ/120 Revalidatie).

Algemene factoren: Geslacht, Leeftijd, Sociaal economische status
Specifieke factoren: Motivatie, Zorgverleden, Ernst van de klachten, Hoop op verbetering, Gezonde leefstijl, et cetera.

 

 

 

 

Samenwerking:

Verschillende revalidatiecentra

Co-onderzoeker:
In kader van:
GZ psycholoog i.o.t. specialist
Duur van het onderzoek:
oktober 2020 tot december 2023
Onderzoekslijn:
Gepersonaliseerde zorg en Zelfmanagement
Status:
In uitvoering
Informatie:
Nicole Plaizier