Pilot-test van het ‘Fit for blended care’ instrument in de ambulante forensische ggz.

Abstract:

Aanleiding:
In april en mei 2018 zijn er bij de Tender Twente interviews met behandelaren uitgevoerd naar het gebruik van Minddistrict binnen de behandeling, met name omdat het gebruik achterblijft op de verwachtingen. Uit dit onderzoek is onder andere naar voren gekomen dat een reden hiervoor is dat Minddistricht niet in het systeem zit van behandelaren: regelmatig denken ze er niet aan of het wordt de bewuste keuze niet met de patiënt besproken. Indien het wel besproken wordt, blijkt het vaak lastig om te bepalen hoe, wanneer en welke onderwerpen met de patiënt besproken moeten worden. De scripties die op basis van dit onderzoek zijn geschreven, zijn hier te vinden: https://essay.utwente.nl/75120/ & https://essay.utwente.nl/75182/.

Om dit te verbeteren is, in nauwe samenwerking met de eMental Health (EMH) werkgroep van de Tender, een aangepaste versie van het ‘Fit for blended care’ instrument (https://mental.jmir.org/2016/1/e9/) ontwikkeld. Doel van dit instrument, dat patiënt en behandelaar samen invullen, is het ondersteunen van de behandelaar in het vormgeven van de blended behandeling waarin eMental health en face-to-face therapie met elkaar worden gecombineerd. Het bestaande instrument is aangepast door middel van uitkomsten van de interviewstudie met behandelaren van de Tender. In de nieuwe versie van het instrument komen vijf factoren aan bod die door behandelaren als belangrijk voor het gebruik door patiënten werden genoemd: motivatie voor online behandeling; schrijven over gevoelens, gedachten en gedrag; conscientieusheid/gedisciplineerd werken; psychosociale problemen; en sociale steun. Deze vijf factoren worden door patiënt en behandelaar besproken, waarna de behandelaar per factor aangeeft in hoeverre deze relevant is voor een patiënt. Dit doet de behandelaar door één van de drie opties aan te vinken (de factor is helemaal niet, matig of zeer sterk aanwezig). Voor elk van deze factoren worden getailorde adviezen gegeven over het gebruik van Minddistrict bij dit type patiënt. De papieren versie van het instrument inclusief verdere uitleg staat in Bijlage 2, een digitaal prototype is te vinden via deze link: http://bit.ly/blendedcare.

De EMH-werkgroep (bestaande uit twee behandelaren en één teamleider) is voornemens om met dit instrument een pilot uit te voeren met enkele behandelaren, ongeveer vijf. Er is voor dit relatief lage aantal deelnemers gekozen vanwege het doel van dit onderzoek: het gaat om een laagdrempelige pilot om relatief snel inzicht te krijgen in grote gebreken en verbeterpunten om het instrument te verbeteren en daarna verder te implementeren en eventueel verder te onderzoeken. De verwachting is dat vijf behandelaren voldoende zal zijn om dit doel te bereiken, zo is bijvoorbeeld uit onderzoek bekend dat bij usability tests met vijf tot zeven personen de grootste fouten al uit een prototype gehaald kunnen worden.

Deze vijf behandelaren zullen het digitale prototype van het instrument bij minimaal twee patiënten uit gaan proberen om de gesprekken over EMH verder te structureren. Ze mogen het instrument naar eigen inzicht inzetten om gesprekken over EMH – die ook zonder het instrument plaats zouden vinden – verder te structureren. Een document voor behandelaren met uitleg over het aard en doel van deze pilot staat in Bijlage 3. Daarnaast zal een sessie waarin aanvullende uitleg wordt gegeven worden georganiseerd. Op basis van de ervaringen die tijdens deze pilot op worden gedaan, zal het instrument verder verbeterd worden zodat er een definitieve versie ontwikkeld kan worden, en zal bepaald worden of, en zo ja hoe, het instrument verder uitgerold zal worden binnen de Tender en eventueel andere onderdelen van Transfore.

Doel onderzoek:
Het doel van dit onderzoek is om ervaringen van behandelaren met het instrument in kaart te brengen door middel van korte interviews en bijgehouden notities van behandelaren. Op basis van de uitkomsten van dit korte pilot-onderzoek zal door de EMH-werkgroep en de betrokken onderzoekers besloten worden of en hoe het instrument verder ontwikkeld en geïmplementeerd zal worden binnen de Tender Twente, en eventueel binnen andere onderdelen van Transfore.

Centrale vraagstelling en deelvragen
Wat zijn de ervaringen van behandelaren met het prototype van het ‘Fit for blended care’ instrument?
Hoe vaak en op welke momenten is het ‘Fit for blended care’ instrument gebruikt door de behandelaar tijdens de pilot?
Wat is de mening van de behandelaar over de toegevoegde waarde en het gebruiksgemak van het ‘Fit for blended care’ instrument voor de blended behandeling?
Welke verbeterpunten en aanbevelingen geven behandelaren voor het ‘Fit for blended care’ instrument en het gebruik daarvan binnen de Tender?

Samenwerking:

Interne afdeling(en): Transfore, polikliniek de Tender Twente
Externe partijen(en): Universiteit Twente, afdeling Psychology, Health & Technology

In kader van:
Deelonderzoek promotie
Duur van het onderzoek:
augustus 2019 tot december 2019
Onderzoekslijn:
Status:
Afgerond
Informatie:
Hanneke Kip