Overwegingen van mensen met PTSS ten aanzien van de keuze voor een specifieke vorm van traumabehandeling: een kwalitatieve studie.

Abstract:

Inleiding:
Een posttraumatische stressstoornis (PTSS), is een psychiatrische aandoening die kan optreden na een traumatische of ingrijpende gebeurtenis. Van de Nederlandse bevolking geeft 80% aan minimaal eenmalig een traumatische gebeurtenis te hebben meegemaakt waarbij zij zijn blootgesteld aan daadwerkelijke of dreigende dood, ernstige verwonding of seksueel geweld (Lok et al., 2018). De kans om gedurende het leven PTSS te ontwikkelen wordt geschat op 7% en is hiermee een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen in Nederland. Er zijn diverse evidence based behandelingen voor PTSS, die bestaan uit psychotherapie en/of medicatie. Alhoewel er diverse evidence based behandelmethoden bestaan voor de behandeling van PTSS, komt het in de klinische praktijk voor dat bepaalde methodes meer of minder worden gebruikt dan anderen (Bomyea & Lang, 2012). Het is van belang om behandeling voor PTSS verder te kunnen personaliseren, daarom is het nodig om inzicht te krijgen in de beweegredenen van patiënten om een keuze te maken voor een specifieke behandeling.

Doel: Inzicht krijgen in het keuzeproces rondom traumabehandeling van patiënten met PTSS en hoe dit proces kan bijdragen aan het ervaren van  gezamenlijke besluitvorming binnen de behandeling.

Vraagstelling:
Hoe ervaren patiënten met PTSS het keuzeproces voor een specifieke psychotherapeutische behandelvorm?

Methode:
Het betreft een kwalitatieve studie die zal gaan plaatsvinden binnen de teams Angst en Stemming en Persoonlijkheidsproblematiek van locaties Zwolle en Deventer. De patiënten worden benaderd door betrokken behandelaren voor deelname aan dit onderzoek. Na instemming wordt er data verzameld over ervaringen en belevingen van patiënten door middel van semigestructureerde interviews.

 

Samenwerking:

Dr. M. Alma, Toegepast GezondheidsOnderzoek (TGO), UMCG
Teams Angst en Stemming en Teams Persoonlijkheidsproblematiek locatie Zwolle en Deventer
Netwerk Traumagerelateerde Behandeling Dimence
Medeonderzoekers: Dr. M. van Dijk en drs. N. van Vliet

In kader van:
Opleiding tot klinisch psycholoog
Duur van het onderzoek:
november 2020 tot oktober 2024
Onderzoekslijn:
Gepersonaliseerde zorg en Zelfmanagement
Status:
In uitvoering
Informatie:
Dionne Dopmeijer