Opleiding

Suïcidaliteit en autisme spectrum stoornissen. Een kwantitatief onderzoek naar de relatie tussen persoonlijkheid en suïcidaliteit.

Aanleiding:
Er is weinig bekend over suïcidaliteit bij autisme spectrum stoornissen (ASS). In de klinische praktijk valt het op dat (geslaagde) suïcides in deze doelgroep erg onvoorspelbaar kunnen zijn. Veelal blijkt er achteraf sprake te zijn geweest van uitzichtloosheid en een langdurige worsteling met veel lijdensdruk. Daarnaast wordt ook de zogenaamde suïcide-balans gezien. Hoe hierop te interveniëren en op welke manier dit moet worden voorkomen bij deze doelgroep is nog niet duidelijk.

Klinische validiteit van online vragenlijsten vergeleken met face-to-face diagnostiek bij patienten met Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Aanleiding:
Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten (SOLK) zijn klachten die langer dan enkele weken duren en waarbij na adequaat medisch onderzoek geen somatische aandoening wordt gevonden die de klachten voldoende verklaart. Ze zijn zeer veelvoorkomend in de geneeskunde. In de huidige huisartsen richtlijn wordt bij patiënten met SOLK geadviseerd de persoonlijke in stand houdende factoren van hun klachten in kaart te brengen. Het e-health zelfmanagement systeem Grip op klachten wordt ontwikkeld om te ondersteunen in de diagnostiek, monitoring en behandeling van SOLK.

De ondersteuningsbehoefte van partners van een zwangere vrouw met een bipolaire stoornis het verbandmet coping stijl en ervaren sociale steun; een mixed method studie

Het doel van het huidige onderzoek is kennis verzamelen over de behoeften aan ondersteuning van partners van een zwangere vrouw bekend met een bipolaire stoornis. Er zal worden geinventariseerd, op verschillende levensgebieden, wat de ervaren last is van het hebben van een zwangere partner met een bipolaire stoornis en de samenhang van de ervaren last met het hebben van sociale steun en een adequate coping-stijl. De verkregen kennis zou kunnen leiden tot een beter begrip van de last voor partners en inventariseren waar eventuele interventies op zouden kunnen worden ontwikkeld.

Effect van EMDR op symptomen van PTSS en ASS bij volwassenen met ASS

In het onderzoek staat de vraag centraal wat het effect is van EMDR op symptomen van PTSS en van typische ASS-kenmerken bij normaal begaafde volwassenen met ASS. Aanleiding van het onderzoek vormen aanwijzingen dat er sprake is van onderbehandeling van aan trauma gerelateerde klachten bij mensen met ASS. Symptomen die door behandelaars worden beschouwd als symptomen van ASS kunnen manifestaties zijn van stressreacties op het hebben meegemaakt van akelige of bedreigende gebeurtenissen, ook wel diagnostic  overshadowing genoemd.

Een kwalitatieve verkenning van huiswerk EMDR: toepassing in de praktijk en ervaringen van cliënten en behandelaren.

Posttraumatische stressstoornis (PTSS) is een ernstige psychische aandoening die kan optreden na een traumatische gebeurtenis. Naar schatting heeft 7,4% van de Nederlandse bevolking ooit PTSS ervaren. Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) wordt aanbevolen als behandeling voor PTSS. Traditioneel bestaat EMDR-therapie uit sessies onder begeleiding van een therapeut, maar er zijn redenen om te onderzoeken of EMDR zonder begeleiding kan worden toegepast, zoals de behoefte aan eigen regie en de groeiende wachtlijsten in de GGZ. Tot op heden is er geen ander wetenschappelijk onderzoek gedaan naar EMDR in de vorm van zelfhulp, blended therapie of huiswerk.​ In de klinische praktijk blijkt dat dit wel op experimentele wijze wordt ingezet. Er worden in de praktijk en binnen wetenschappelijk onderzoek verschillende termen gebruikt om de alternatieve toepassingen van EMDR te beschrijven, zoals ‘self-administered’, ‘self-help’, ‘remote’ en ‘autonome’ EMDR. Deze toepassingen variëren onder andere in de mate van betrokkenheid van een behandelaar en het gebruik van e-health. Binnen dit onderzoek is ervoor gekozen om de overkoepelende term ‘huiswerk EMDR’ te gebruiken. Hiermee wordt bedoeld dat een cliënt naast de face-to-face EMDR sessies met de behandelaar, ook zelfstandig EMDR toepast op zichzelf. Het zelfstandig toepassen van EMDR gebeurt zonder dat er op dat moment begeleiding door een behandelaar plaatsvindt of dat er een behandelaar beschikbaar is. Het doel van dit kwalitatieve onderzoek is om door middel van interviews ervaringen van cliënten en behandelaren met huiswerk EMDR in kaart te brengen, zowel qua praktische vormgeving als ervaren effecten. 

Draagt de psychomotorische groepstherapie bij aan het verbeteren van de emotieregulatie bij de deelnemers?

Dit onderzoek is opgezet om te evalueren of de opgestarte emotieregulatiegroep binnen psychomotorische therapie voor adolescenten effectief is en welke elementen bijdragen aan de werkzaamheid ervan. Vooraf zullen deelnemers de DERS vragenlijst invullen. Daarna zullen ze twaalf groepssessies psychomotorische therapie volgen binnen Dimence. Ze eindigen met het opnieuw invullen van de DERS vragenlijst en een interview met de onderzoeker.

Wat zijn de verschillen op het gebied van spanningsregulatie tussen de ouderen (65+) met een depressie die behandeld worden binnen de GGZ en non klinische ouderen?

Aanleiding:
Een psychische aandoening die vaak voor komt bij ouderen is een depressie. Volgens het World Health Organization wordt er wereldwijd geschat dat 5% van de volwassenen lijdt aan deze aandoening (WHO, 2019). Bij ouderen ligt dit percentage iets hoger, 6-7 % terwijl het percentage ernstige depressie wordt geschat op 2 tot 3%. Onderzoek leert dat de wijzen van spanningsregulatie onderliggend kan zijn aan de depressie terwijl bepaalde cognitieve strategieën zoals positief kijken naar jezelf, geassocieerd zijn met een lagere mate van depressieve symptomen, terwijl andere strategieën, zoals vermijding, geassocieerd zijn met een hogere mate van depressieve symptomen. Tijdens de psychomotorische therapie wordt gewerkt vaardigheden om adequater om te gaan met spanning en wordt met de oudere gekeken naar de oorzaak van de spanning, wat voor lichaamssignalen er naar boven komen bij spanning en hoe iemand de spanning weer omlaag kan brengen. Of ouderen met ernstige depressieve klachten inderdaad een minder goede spanningsregulatie hebben dan ouderen zonder deze klachten is echter niet goed onderzocht.

Vraagstelling:
Wat zijn de verschillen op het gebied van spanningsregulatie tussen de ouderen (65+) met een depressie die behandeld worden binnen de GGZ en non klinische ouderen?

Methode:
Bij ouderen in intramurale en ambulante behandeling bij een GGZ-Instelling (Dimence, Philadelphia, Kwadrantgroep) die in behandeling zijn met een depressieve stoornis wordt de Coping Inventory for Stressfull Situations (CISS-21) vragenlijst afgenomen. In een eerdere fase van het onderzoek is dezelfde vragenlijst afgenomen bij een steekproef uit de bevolking waaronder ook een groep ouderen.

 

Het effect van dans op het zelfvertrouwen van volwassenen met autisme

Dit onderzoek wil het effect meten van dans op het zelfvertrouwen van mensen met autisme. Hierbij wordt er aan de hand van 6 individuele sessies, waarbij dans als interventie wordt gebruikt, het effect van het medium gemeten. De meting zal plaats vinden op Dimence Lorna Wing met één enkele deelnemer. De meetinstrumenten die gebruikt zullen worden zijn de de Rosenberg Self-Esteem Scale, de Outcome Rating Scale en de Sesion Rating Scale. Deze drie vragenlijsten zullen door de deelnemer worden ingevuld.

Wachtlijsten in de ggz

Inleiding:
De wachtlijsten in de ggz (geestelijke gezondheidszorg) bestaan nog steeds. Het risico dat dit met zich meebrengt, is dat cliënten niet op tijd de zorg krijgen die zij wel nodig hebben.

Doel:
1. Inzicht krijgen in het ontstaan van de wachtlijsten in de ggz.  
2. Het realiseren van een betere overbruggingstijd naar een ggz-behandeling voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.  
3. Het bevorderen van het herstel tijdens de wachttijd.   

Vraagstelling:
Hoe zijn de wachtlijsten voor mensen met een psychische kwetsbaarheid ontstaan binnen de ggz en kan het project Wachtkracht het welzijn van deze mensen bevorderen.  

Postpartum ervaringen van deelnemers aan de behandelgroep ‘Zwanger en dan?

Inleiding
Zwangerschap is een groot life event en meestal een leuke gebeurtenis maar er kunnen ook complicerende factoren zijn.

Doel

Pagina's